ПРОТЕСТ: Заев во првите редови со Фуере и Станишев


Едни од говорниците на митингот на СДСМ се Ерван Фуере кој беше преставник на Европската Унија во Македонија и поранешниот премиер на Бугарија Сергеј Станишев, пишува „Курир“.

Заедничко за двајцата политичари е што не го признаваат македонскиот јазик и нација. Во 2010 година Фуере го презентираше извештајот на Европската комисија за напредоктот на Македонија во кој никаде не се спомнуваше придавката македонци.Screenshot_20

Во извештајот за напредок на Македонија, на ниту едно место не се споменува се македонски јазик и Македонци. Наместо тоа Комисијата ја користеше формулацијата официјален јазик и граѓани на државата.

Фуере на новинарско прашање тврдеше дека Брисел се придржува до официјална политика. За Фуере Република Македонија е БЈРМ а јазикот и нацијата е граѓани на БЈРМ.

– Акронимот кој го споменувате никогаш не се користи и нема да се користи во овие извештаи. Тука јасно стои дека ова е работен документ за Поранешна Југословенска Република Македонија. Тоа е привременото име за кое сите сте свесни – изјави Фуере.

Македонската нација и јазик не ја признава ниту Сергеј Станишев. Тој на прес конференција јавно се подбиваше со здружението на Македонци во Бугарија Омо Илинден Пирин блокирајќи го неговото регистрирање.

Тој во Скопје се подбиваше со лидерите на ОМО „Илинден“ – ПИРИН кои, според него, не би биле повеќе „интересни“ доколку партијата биде легално регистрирана. Тогаш Омо Илинден реагираше дека Станишев е главниот фактор на кочење и нерешавање на македонското прашање  во Бугарија.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1