Реанимација: уста-на-уста техника не е толку корисна покажаа истражувањата


Стапката на преживување е многу поголема кога луѓето не ја применуваат како приоритетна техника за реанимација “уста на уста”, според една студија објавена во тековниот број на научното списание “Journal of American College of Cardiology”usta-na-usta

Тоа е едно од најновите истражувања кои покажуваат сомнежи во тоа колку е корисно а колку штетно користењето на техниката “уста на уста” во првите моменти на укажување на помош . Сега се препорачува реанимација само со притискање (на компресија) на градниот кош.

Тој објаснува дека во првите 10 минути од кога ке дојде до запирање на срецето важно е во градите да се обезбеди компресија која ке ја имитираат отчукувањата на срцето и одржување на протокот на крв,пишува во француски медиуми. Аспект на респираторни помош (технички “уста на уста”) не треба да биде приоритет во првиот моменти од помош.

Share Button
Андријана Станојовска

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1