Сакате работа во странство? – Еве што ви треба


До работа во странство е полесно да се дојде, доколку сте високо образовани, течно зборувате англиски, барате работа во областа на ИТ телекомуникациите, механички инжинеринг, бродоградбата, градежништвото или геодезијата.


nevrabotenostПоловината од рекламите за странство од земјите на Европската Унија, главно доаѓаат од Германија или Австрија. Надвор од Европската унија во текот на изминатата година најмалку реклами доаѓаат од Обединетите Арапски Емирати.
Најмногу се бараат местата за хотелски персонал, програмери и возачи, но повеќето работодавци бараат работници во областа од ИТ и телекомуникациски инжинеринг, градежништво и геодезија.
69% од потрагата по работници се за постојано вработување, додека 47% се поврзани со одреден период на вработување.

Во речиси 48% од рекламите е потребно релативно работно искуство, во просек од четири години и девет месеци, што е две години подолго од она што работодаците најчесто го бараат.
За вработување во странство, во половината од рекламите потребно е минимум средно образование. Кандидатите со повисоки квалификации се потребни од 21% од рекламата. Образованието не е важно до 27% од рекламите.
Што се однесува до познавањето на странските јазици, во 73% од рекламите се бара познавање на странски јазици.

Од огласите во кој се бара познавање на странски јазик, во 59% од случаите се бара напредно познавање на англиски јазик, а во 19% се бара професионално знаење на англиски јазик.
Напредното познавање на германскиот јазик се бара во 25% од рекламите, а основно познавање се бара во само 6% од огласите.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1