Сараево: Забрана за сообраќајот поради загаденост на воздухот


Владата на Кантонот Сараево го прифати Планот за интервентни мерки поради прекумерната загаденост на воздухот.

Со новата мерка се забранува движење на автомобили чии мотори имаат норма помала од ЕУРО 3 со појачана контрола на МУП.

zagadjenje-smog-cad-dim-otrovni-gasovi-1328585176-65140

Ова не се однесува на возилата на инспекциите, Министерството за одбрана, јавниот градски превоз, комуналните оретпријатија, итната помош, пожарникарите и дипломатските возила.

Забранет е сообраќајот за товарните возила, со вкупна тежина поголема од три и пол тони, освен во периодот од 10 до 15 часот и од полноќ до 6 наутро.

Ова не се однесува на градскиот превоз, итната помош и доставните возила за прехрамбени производи.

За сите апарати за согорување со сила поголем од еден мегават, кои користат црвсти горива и тешки масла за согорување, издадено е предупредување да ја намалат продукцијата на топлотна енергија за минимум два степени.

Претходно Министерството за образование донесе одлука да прекине настаавата во основните и средните училишта во Кангтонот Сараево.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1