Се бараат сезонци во Европа: Плата – готвач 2.600 евра, собарки 1.300, келнери 2.200 евра


Австриски, германски, холандски и словенечки компании на 10 октомври во Бургас ќе бараат неколку стотици млади луѓе кои за време на зимската туристичка сезона би работеле во хотелски комплекси. Платите би се движеле до 1.300 евра за собарки, од 2.200 до 2.600 евра за готвачи и од 1.500 до 2.200 евра за келнер

На 10 октомври во Бургас ќе се одржи меѓународна берза на трудот на кој ќе бидат присутни претставници на повеќе европски компании, пренесува Профит.бг и ќе бидидат понудени неколку стотици работни места во европските туристички центри.

kuvajt-450x272Според порталот, ќе бидат понудени најмалку 250 работни места во австриските скијачки центри. Претставници на хотелски комплекси од австриските Алпи бараат луѓе со квалификации, искуство и кадри со добар германски и англиски јазик за келнери, бармени, готвачи и негувателки. Над 100 лица ќе се бараат пак во областа на хотелиерството и угостителството за зимската сезона во Германија.

Таму исто така се бара квалификуван персонал за готвачи, келнери, рецепционери и работници за брза храна синџири. Платите во туризмот во Австрија се подобри од оние во Германија, но таму се работи повеќе, вклучувајќи и сабота или недела.

Платите на слугинките започнуваат од 1.300 евра, а келнер зема околу 2.200, но со 54-часовна работна недела. Понудите за готвачи движат од 2.100 евра до скоро 2.600 евра во зависност од категоријата на ресторанот и позицијата во кујната. Австриските работодавци обезбедуваат сместување и храна. Во Германија, сепак не секогаш тоа е обврска на работодавачот. Платите таму за келнери и готвачи се движат од 1.500 до 2.200 евра. На помошници во рестораните за брза храна се плаќа меѓу 1.200 и 1.500 евра.maite-kelner-st

Словенечки компании исто така ќе поднесуваат понуди за работа во ресторани и хотели. Околу 50 млади луѓе на возраст до 29 години, пак, може да заминат да работат во италијански хотели и ресторани. Холандската компанија Еastmen Human Recourses BV претставува пак 50 слободни работни места за различни специјалности техничари и инженери во бродоградба во Холандија. Се бараат и заварувачи, инженери, технички кадри, ИТ професионалци, хемичари, фрезисти.

Барањата – најмалку 3 години искуство, поседување на сертификати, добар англиски или германски. Една од најголемите агенции за посредување при вработување во Германија Униљуе Персонал Service GmbH во потрага за 50 натоварувачи за аеродромот во Минхен. Надоместокот е 9 евра на час, но има можност за премии и бесплатни купони за храна. Агенцијата ќе објави слободни работни места и за ел. техничари, мотокаристи, фрезисти, специјалисти механика и други со плата околу 13 евра на час.

Од Чешка приватниот посредник МАТ Consulting SPO СРО бара сезонски работници за подигање на јаболка и круши и за изработка на новогодишни украси. ЕURES Италија пак нуди работа за научни работници – применета математичари или инженери со научна степен со англиски јазик. Кандидатите треба да владеат англиски плус втор странски јазик – руски, германски, француски, холандски, скандинавски. Се бараат најмногу кандидати за техничка и софтверска поддршка во колцентри.

Вечер.мк

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1