Се родиле во еден град, учеле во друг, умреле во трет – а не мрднале од место


 

Промената на имињата на градовите во Хрватска направија вистински хаос за жителите на овие места. Жителите на Плоча се родиле во еден град, учеле во друг, умреле во трет – а не мрднале од место.

Градот прво се викал Плоча, па Александрово, па Плоче, па Кардаљево па на крајот повторно Плоче.

Еве и кои други градови во Хрватска добиле нови имиња.

Filipjakov – Sveti Filip i Jakov

Zelina – Sveti Ivan Zelina

Titova Korenica – Korenica

Brod na Savi – Slavonski Brod

Slavonska Požega – Požega

Podravska Slatina – Slatina

Vrginmost – Gvozd

Kardeljevo – Ploče

Partizanska Drežnica – Drežnica

Dubica – Hrvatska Dubica

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1