Сега ќе знаете ако некој го користи вашето име и профил фотографија на Фејсбук


Лажните профили и лажното претставување, вознемирување, навредување се огромни проблеми за фејсбук, па оваа друштвена мрежа со новата опција одлучи да стави крај. Всушност, фејсбук започнал со тестирање на нова опција која би требало да помогне во откривањето и отстранувањето на лажните профили.

Новата опција на фејсбук ја открил Антигон Дејвис, шеф на одделот за безбедност во оваа компанија.Facebook's Influence In Consumer Consumption Of News Growing

Процесот е автоматски, алгоритми ќе бидат во можност да препознаат „трол“, односно лажен профил кој имитира вистински човек и со тоа предизвикува штета. За да потврди дека се работи за лажен профил, Фејсбук ќе побара од сопственикот да ги провери информациите.

Очигледно, оваа опција е воведена поради бројните случаи на виртуелна злоупотреба, особено на жените, кои поради тоа што некој се претставува во нејзино име имаат гоелми непријатности.

Новата опција е достапна во 75 проценти од земјите, а Фејсбук работи на тоа да биде достапна насекаде.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1