СФРЈ закони: Сексот меѓу двајца мажи се казнувал, а меѓу две жени било дозволено


Во Кривичниот законик на Југославија од 1951 година за „противправен блуд“ меѓу две лица од ист пол била предвидена казна затвор од две години. Ова не важело за жените!sluzben-zakon-tito-640x268

Кривичниот закон ги обвинувал хомосексуалците за противприроден блуд бидејќи сексот меѓу двајца мажи се сметал за „кривично дело против достоинството на личноста и моралот“, и според членот 186 од Законикот била предвидена казна затвор од две години.

Меѓутоа, маршалот очигледно немал ништо против тоа две жени да имаат секс. Јавна тајна е дека Тито многу ги сакал жените, но тоа сепак не оправдува зошто овој закон бил толку дискриминирачки.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1