Шокантни податоци: Колку Facebook и Google заработуваат од нас


Со новите додатоци за Chrome и Firefox, се покажува колку нашите лични податоци се изложени да бидат обелоденети во јавноста како и тоа колку Facebook I Google заработуваат на нас.

Користењето на Facebook и Google не е бесплатно – и покрај тоа што не даваме пари за нивно користење.
Во замена за користење на најпопуларниот претражувач и друштвените мрежи на светот, даваме нешто друго – своите податоци на кои тие заработуваат.

Со активирање на додатокот за Ghrome, е откриено дека Google ги прати 42% од страниците кои ги посетуваме и дека од нашите активности годишно заработуваат по 940 долари. Заработката од Facebook за година дена е многу помала – само 1,49 долари, но затоа оваа друштвена мрежа ги прати дури 91% од итернет страниците кои што ги посетуваме.

Освен информациите за Google и Facebook, преку Privacyfixa, корисниците можат да дознаат која интернет страница, може да ги открива нивните лични податоци и кои се на интернет ги прати.
Многумина се шокираат кога дознаваат дека ги следат стотина компании за огласување и мрежи кои на нашите компјутери инсталирале cookies.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1