Што бара црвен кенгур на древен португалски ракопис – кој ја открил Австралија?


Португалски ракопис од 16 век на кој е нацртано животно кое наликува на кенгур може да биде нов доказ сека португалските истражувачи го откриле овој континент пред првото забележано укотвување на Европејците во 1606 година.

Во овој ракопис кој датира измежу 1580 и 1620 година, во една од украсеите иницијали прикажано е животно кое наликува на мал кенгур. Ако навитна е во прашање кенгур, тоа би моело да ја замени историјата на Австралија, бидејќи би значело дека потругалските истражувачи биле тука пред холандскиот морепловец Вилијам Јансон, кој официјално овој континент го открил во 1606 година.

1560459_10152126089091543_1039503179_n

Документот претставува текст придружуван со музика за богослужење и неодамна стигна со една њујоршка галерија која го процени на 15.000 долари.

Истражувач од галеријата тврди дека кенгурот или валабито кое е рано внесен во ракописот претставува доказ дека уметникот бил во Австралија или пак дека цртежите од тамошните животни кои ги донеле патниците можеле да се најдат и во Португалија, што пак би било уште поинтересно.

Доктор Мартин Вудс од Австралијанската национална билблиотека, пак, смета дека во прашање може да биде и друго животно од југоисточна Азија, како на пример некој вид на мала срна која се држи на задните нозе.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1