Смс пораките умираат – операторите со загуба од 23 милијарди долари


Се предвидува загубата на операторите да достигне до 54 милијарди долари до крајот на 2016 година, со оглед на тоа што класичните смс пораки се заменети со интернет апликации кои не ги наплаќаме туку плаќаме само за користење на интернетот но не и за поединецно испратена смс порака.  

Светските телекомуникаиски оператори до крајот на 2012 година може да крахираат поради намаливањето на бројот на смс пораките Корисниците на паметните телефони симнуваат апликации за бесплатно праќање на пораки. Со тоа класичните смс пораки повеќе не се користат како порано.

Според аналитичарите, бесплатнотот праќање на пораки е се подоминатно и операторите се под голем притисок. Но сметаат дека операторите треба да го разберат влијанието на апликациите и да променат нешто во своите услуги и на корисниите да им понудат нешто слично.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1