Спас од загадувањето: 30 мин шетање во длабока шума ви го штити имунитетот 2 месеци


Научниците во Јапонија откриле дека традицијата наречена Шинри-иоку или „капење во шумата“ е сè уште силна, и зошто е тоа така, причините се биохемиски.

Поточно, истражувачите откриле дека останувањето во шумата го подобрува природниот имунитет, што е важно за спречување на рак и други хронични заболувања.

Како се случува ова?

Кога научниците ги тестирале луѓето пред и после двочасовната прошетка во шумата, откриле дека сите освен едно лице имаат 50% или повеќе Т-зрна. Имаа помал крвен притисок, се чувствуваа смирено, како и бистра главата.

Шумските дрвја и растенијата испуштаат „антимикробни испарливи органски соединенија на растителни деривати, наречени фитонциди, за да би ги истребиле габите и бактериите“. Габите и бактериите можат да бидат проблем за нашиот имунолошки систем и излегува дека и дрвјата не ги сакаат нив.

Шумските дрвја честопати се стотици, ако не и илјадници години стари. Дрвјата и другите растенија имаат формирано совршена заштита, односно соединенија што можат да убијат габи и бактерии. Кога шетате низ шумата, вашиот здив се интегрира со овие компоненти. Ефектот трае околу 2 месеци.
Да речеме кога одиме во шумата се капеме во неговиот природен имунитет. Ние сме потопени во „фитохемискиот“ имунолошки систем на шумата.

Професорот Кинг Ли од Одделот за хигиена и јавно здравје на Медицинскиот факултет Нипон во Токио, ја претстави оваа приказна на американскиот писател за наука Any Lenny Phillips.

Написот дава поточни информации за ефектите врз специфичните хормони, вклучително и ефектите на норадреналин и DHEA врз стресот и адипонектин. Поточно, пониското ниво на адипонектин е поврзано со дијабетес тип 2 и дебелина.

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1