Српски РАТЕЛ со апел: Не користете телефони од САД, го попречуваат сигналот на оператерите


Републичка агенција за електронска комуникација (Ratel) апелирала денес до граѓаните да не користат бежични телефони кои ги набавиле во САД, затоа што го попречуваат сигналот на мобилната телефонија. Како што се наведува на сајтот на (Ratel), овој уред освен што го користат фреквенции на доделени мобилни оператори, создаваат пречки на корисниците, манифестирајќи неможност да се воспостави врска или се создава прекин на истата.


nema-snimanja-iPhone-AppleПокрај безжичните телефони, кои работат во согласност со DECT 6,0, уреди кои можат да се мешаат во приемот на мобилната телефонија се и мини мониторите и бежични камери. Според сегашната евиденција на мобилните оператори Телеком Србија, Теленор и Вип мобилните поседуваат повеќе од 10,000 дозволи за базични станици во мрежата на територијата на Србија.
Квалитетот на услугите за клиентите зависи меѓу операторите и нивната мрежа, а тоа може да биде деградирана заради бучавата која потекнува од нелегална или неправилна работа на радиостаниците кои не се дел од мобилните телекомуникациски оператори.
Пречките GSM/UMTS на сигналите, бежичните телефони, мини мониторите, видео камерите или кој било друг уред, кои го користат некоја од фреквенциите во рамките наменети на мобилните оператори, се смета за радио станица без дозвола, или лица кои се предмет на одредбите на Законот за електронски комуникации.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1