Tag Archives: legenda

Француски војник сонил па го изградил црквичето Свети Димитрија

Мало црквиче од камења, но со голема историја! Ретко кој знае да ја каже целата вистина, зошто и самиот дарител/ градител не ја пренесол целосно, ја сочувал тајната.

______________________________________________________________________________________________________

Во потрага по легендите- Свети Георгиј, во Дрмени – 12 браќа загинале градејќи ја црквата!

Преспа крие безброј легенди, кои може да се слушнат од постарите луѓе. Една од најзагонетните, за која некои веќе слушнале, други пак допрва ќе слушнат е онаа за изградбата на црквата Свети Георгиј, која се наоѓа во Дрмени, близу Царев двор (7 километри од Ресен).

______________________________________________________________________________________________________

ПОРАДИ ЉУБОВ – Се облекла во невестинско, застанала пред топ за да ја разнесе

Познато е дека голема и незаборавна љубов меѓу двајца се памети со векови и често го обележува едно место многу повеќе од сите богатства, од сите споменици, од сите војни, катастрофи, истории. Таков пример е и со Бања Лука, каде и до ден денес живее легендата за Сафикада.

______________________________________________________________________________________________________

Како Подмочани го добило името – ЛЕГЕНДИ ШТО СЕ СЛУШААТ СО ПОДЗИНАТА УСТА

Многу легенди се шират за местата со специфични имиња. Една од најинтересните легенди е за раѓањето на името на преспанското село Подмочани.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1