Tag Archives: неухранетост

Гојазноста зема повеќе жртви од неухранетоста

Гојазноста усмртува повеќе луѓе од неухранетоста, покажало едно истражување за здравствената состојба во светот спроведено во 187 земји и објавено во британското списание за здравје „Лансет“.

______________________________________________________________________________________________________

Куба ја искорени неухранетоста кај децата – како?

Фондот на соединети нации за деца (УНИЦЕФ) објави дека Куба е единствена зејма од Латинска Америка и Карибите која ја елиминирала неухранетоста кај децата, благодарение на напорите на власта во Хавана да ја подобрат исхраната кај најзагозените групи.

______________________________________________________________________________________________________

Фото: Хорор во Јемен! Деца умираат од глад

Јемен е потполно зависен од увозот на храна. Увезува дури 90 проценти жито, а откако пораснаа цените на енергенсите семејствата не можат да си дозволат доволно храна за преживување.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1