Трикови кои може да ви го спасат животот – Како да се одбраните од насилник (Видео)


Насилството, нападите и обидте за силување станаа наша секојдневна реалност. Еве неколку работи кои можат да ви се најдат во одбраната од потенцијални измамници.

Nasilje-u-porodiciНасилството, нападите врз жените, обидите за силување станаа наша секојдневна реалност. И додека полицијата да ја заврши својата работа, дупките во правосудниот систем, по се изгледа ги користат насилниците и силувачите и се враќаат на улица меѓу своите жртви побрзо од очекуваното.
Доколку некој ве нападне, познавањето на техниката на самоодбрана може да биде линијата на живот и смрт.

Игнорирањето може да биде многу полошо. Може да се случи да во моментот на нападот, покрај вас нема да има кој да ве заштити. Учењето на вештините на самоодбрана може да ви бидат од голема корист и може да ви го спасат животот во такви ситуации.

Како да добиете предност?

„Ако противникот може да го почувствува стравот кај вас, тој може да манифестира со него. Ќе има предност и ќе му биде полесно да ве совлада. Ако некој ве следи во темнина, не треба да бегате, затоа што на тој начин повеќе ќе го предизвикате напаѓачот.

Picture-2bВо секој случај пожелно е да носите со себе мобилен, за да види дека на некого му ѕвоните, или пак да му мавнете на некој преку улицата. Но, не треба да користиме прекумерна сиа и да одиме во контра напад. Треба да се избегнува секаков вид на контра напад.
Потезите на напаѓачот е пожелно да се предвидат и на основа на тоа да се примени одреден зафат.

Тоа најдобро може да се научи на практичните тренинзи.
„Техниките на самоодбрана се корисни за купување на време додека не дојде првата помош, полицијата или некој трет.

Доколку се работи за насилство во семејството, жените можат да се заштита самите себеси, или децата доколку мажот е тежок алкохоличар или насилник.

Што вели законот?

Кривичниот закон содржи посебни одредби за самоодбрана. Самоодбраната е всушност нужна одбрана и тоа е таа одбрана која е неопходно потребна за да сторителот од своето, или туѓо добро, го одбие истовремениот противнапад.

siluvanje1Не смеете да го злоупотребите правото на нужна одбрана, не смеете да испровоцирате напад за да се браните од напад, а потоа да се повикате на потребната одбрана.

Значи за да некои реагира во нужна одбрана, односно тоа да значи за него да нема кривично дело, потребно е да реагирате на напад така што ќе го одбиете, но нападот мора да биде истовремено со одбрана.
Нужната одбрана значи исклучување на противправното дело, што значи дека жртвата би имала право на тој начин да се одбрани. Нема кривично дело и се донесува ослободителна пресуда за жртвата.
Кога станува збор за долгорочно насилство, ситуацијата е поинаква.

Вообичаено жените кои се малтретирани подолг период, ги убиваат своите насилници на спиење, затоа што немаат други можности. Таквото дело се квалификува како тешко убиство, убиство на подмолен начин.

iscelitel siluvanjeНа нив злоставувњето кое што го трпеле долг период, би можело да се земе како олеснителна околност, а ако нивната психа е изменета, тоа може да се реши преку институти на ментална неспособност.
Некогаш судовите пресудуваат велејќи дека жената дејствувала во рамки на потребната одбрана, односно пречекорување поради иритацијата или застрашување предизвикано од напад. Тоа е посебна правна структура, а тоа е можност за простување на казната.

Жените признаваат дека самоодбраната е потребна

Жените сваќаат што е всушност самоодбрана и разбираат дека тоа не може да се научи преку ноќ. Младата популација, тинејџерките и оние нешто постарите, сакаат за еден тренинг да го научат она што на инструкторите им е потребно 20 години. Но, со тек на време утврдуваат дека тоа не е едноставно.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1