Училиштата имаат пари, не смеат да бараат од родителите за хартии и сапуни


„Купете хартија за тестови, тоалетна хартија, сапун“. Наставниците и директорите кои ова го велат треба да се пријават во општината.

Министерството за образование и наука одлојува пари за оваа намена. Општините го доставуваат до училиштата за наведен основ.uciliste-25-maj-mji-31

Родители, не е ваша обрска да ги набавувате овие материјали.

Голем број родители се жалат за ова. Нормална е реакцијата кога некој ќе ви каже дека нешто е потребно за вашето дете, да отидете да го купите. Но вие не сте должни да набавувате било какви материјали за самото училиште.

Она за што постојано стигнуваат жалби е лошата хигиена во училиштата ширум цела земја. Непријатна миризба, сапуни и тоапелтна хартија нема. Оваа слика неретко е предмет на жалби. Ниту набавката на средства за во тоалетите не е обврска на родителите.

Тоа се препишува на негрижа на персоналот. Дотациите редовно се исплаќаат и ако училиштете остане без пари за средства, сапуни, крпи, тоалет, за тоа треба да достави извештај. Каде отишле тие пари?

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1