Упатство: Kако да го исчистите вирусот ако сте го закачиле на Фејсбук (Фото)


Доколку ве нападнал вирус преку фејсбук потребно е веднаш да ги превземете следните чекори

1. Првиот чекор е секако променете ја лозинката на фејсбук

670px-Clean-up-a-Facebook-Virus-Step-1-Version-2

2. Ако некогаш сте биле најавени на FB преку мобилен , бидете сигурни дека сега сте целосно одјавени . Чекајте на екранот на потврда, дури и ако тоа трае неколку минути. Ако не добиете потврда ,  уште сте најавени и на никој не му треба лозинка , само вашата e-mail адреса, за да влезе во вашиот профил .

670px-Clean-up-a-Facebook-Virus-Step-2-Version-2

3Промена на лозинката треба да биде доволна за да го поправи проблемот. Но ако се уште им испраќате пораки на луѓе без да знаете, можете да имате вирус кој влегол на вашиот систем и кој го чита вашиот Фејсбук , дури и ако сте ја смениле лозинката. Еве што да направите – имајте предвид дека ова ќе трае околу еден час.

670px-Clean-up-a-Facebook-Virus-Step-3-Version-2

4 Испразнете го вашиот интернет кеш / историја / Temporary Internet Files папка , со избирање на сите можни елементи, за бришење.

670px-Clean-up-a-Facebook-Virus-Step-4-Version-2

5 Оди на htttp://security.symantec.com/sscv6/home.asp?langid=ie&venid=sym&plfid=23&pkj=CJTGBWYSHSFVIGMKIIP&bhcp=1

670px-Clean-up-a-Facebook-Virus-Step-5-Version-2

6 Кликнете на Start. И овозможи на сите ActiveX контроли да бидат инсталирани. Стартувај скенирање. Може да трае до 45 минути. Copy / paste целосните имиња на сите најдени вируси и одате и рачно да ги избришете. Може да бара рестарт/ или сигурниот режим на логирање.

670px-Clean-up-a-Facebook-Virus-Step-6-Version-2

 

7 Оди до http://www.ccleaner.com и преземете CCleaner софтвер , инсталирајте. Ако имате какви било безбедносни прашања за интернет банкарство или што и да е , бидете сигурни дека ги знаете одговорите пред да го стартувате бидејќи има шанси да ќе мора да одговорите на нив повторно после тоа.

670px-Clean-up-a-Facebook-Virus-Step-7-Version-2

8 Промени FB лозинка уште еднаш откако ќе го направите првите три чекори

670px-Clean-up-a-Facebook-Virus-Step-8-Version-2

9 Како последно средство , ако сето ова е направено и се уште не го поправите проблемот , да го вратите компјутерот пред денот кога вирусот за првпат сте го забележале.  Во XP, – Start / Програми / Опрема / System Tools / System Restore. На Vista , кликнете на копчето Start . Потоа, во Start полето за пребарување , започнете со пишување на зборот ” систем”, и System Restore треба да се појави во листата за пребарување.

550px-Clean-up-a-Facebook-Virus-Step-9-Version-2

Автор – Златко Дукоски

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1