Верувате ли дека намерно ве инфицираат со болести?


Дури половина од Американците веруваат во некоја од популарните теории на завери, почнувајќи од тоа дека голем дел од африканската популација намерно е заразена со ХИВ, па се до тврдењата дека вакцините предизвикуваат аутизам кај децата.

Според најновите истражувања, дури половина од Американците веруваат во некои од фармацевските теории на завери. Најпопуларна е онаа во која веруваат 37% од испитаницте, која тврди дека државата намерно спречува да се лекуваат со природни лекови.

lekar spricВодачот на ваквата теорија е Џеј Ерик Оливер, од Универзитетот во Чикаго, кој вели дека луѓето полесно веруваат во теоријата на завери, отколку во компликуваните медицински истражувања. Се работи за епидемиологија и теорија кој веројатно е теза која наведува на приказната која гласи:

„Ако ова го внесеш во својот организам ќе се чувствуваш лошо“, вели Оливер.

Во истражувањето учествувале 1351 возрасен Американец на кои им е понудено шест медицински теории и им е побарано да кажат дали некогаш слушнале за нив и дали веруваат во нив. Дел од испитаниците веруваат дека агенцијата за шпионажа намерно ја заразила дел од африканската популација со вирусот ХИВ, а државата исто така знае дека мобилните телефони предизвикуваат рак, но не прави ништо во врска со тоа, како и дека обичните вакцини предизвикуваат аутизам кај децата.

Половина од испитаниците веруваат во барем една од наведените теории. Петина веруваат во врската меѓу аутизмот и вакцината. Така што истражувањето е воспоставено за да луѓето често се свртат на алтернативната медицина. „Наместо таквите пациенти да се сметаат за луди, лекарите треба да бидат свесни за нивните ставови и фактот што истите веројатно нема да се придржуваат до препишаната терапија“, заклучува Оливер.

Повеќе на – BabinLek.com

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1