Вирус кој создава струја


Вирус наречен М13 има моќ да го измени светот. Тим на научници во Беркли лабораторијата, генетски го модифицирале М13 вируси кои можат да емитуваат доволно електрична енергија, за напојување на мал LED екран.

original-1М13 не претставува закана за луѓето, бидејќи може единствено да инфецира само бактерија, но еден ден би можел да ви го напојува вашиот лаптоп, или можеби вашиот град.
Тајната на М13 лежи во нешто она што се нарекува „пиезоелектричен ефект“, што се случува кога одредени материјали, како кристалите (или вирусите) емитираат мала количина на моќ при триењето.

Секој пат кога ќе ја допрете тастатурата, овие вируси го конвертираат притисокот од вашите прсти во електрична енергија која континуирано може да ја полни вашата батерија.

Секаков вид на движење може да го наполни М13, така што можете со самото скокањето нагоре – надоле, да создадете струја со која ќе ги напоите електричните елементи во вашиот дом.
М13 е природен извор на енергија, но истражувачите го зголемуваат своето производство за генетски инженеринг вирус, додавајќи некои негативно-обвинети аминокиселини на едниот крај на надворешната школка.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1