Во Тетово проблеми и после умирачка


Погребувањето во Тетово e предизвик за семејствата на починатите поради комплексната состојба со православните гробишта.  Покрај тагувањето, семејствата се мачат да обезбедат место за погребување. Православните гробишта се преполни, нема нови слободни места за погребување, а постојат одреден број гробови кои од човек на човек официјално со документи се даваат како подарок, но во суштина се продаваат за илјадници евра, пишува Радио Слободна Европа.

grobista tetovo„Дојдов да го исчистам гробот, меѓутоа воопшто не ни можам да помислам да го чистам. Што се вели, нема нога кај да ставиш. Тесно е. Илјада пати сум дошла и сум паднала, нозете ми се со модринки“, вели Гена Билбиловска.И останатите соговорници, како Гена Билбиловска исто така велат дека погребувањето во Тетово е голем проблем, дури и да се има место на гробиштата поради пренатрупаноста. Гробни места има и на патеките за движење..

Поширокото семејство на Љуба Стојковска поради состојбата, починат роднина погребале на гробишта во селото Лешок.

„Еве зет имав јас од прва братучедка, сакаше овде да се закопа. Бараа по 5 илјади евра за гроб и го закопаа во Лешок“, кажува Љуба Стојковска.

Мирко Петровски од Теарце вели дека кај нив тетовци прават гробни споменици и додека се живи, што според него ги прекршува обичаите на погребување.

„ Јас живеам 60 години во Теарце и доаѓам во ситуација да немам гробно место, а некој што живееле 50-60 години во Тетово го погребуваат тука“, вели Мирко Петровски.

За жителите на Тетово постојат и нови православни гробишта од пред 10 години, но во овој период само 50-тина луѓе се погребани таму. Неуредноста е причина за одбегнување на овие гробиштата што се наоѓаат на 2 километри надвор од Тетово, во селото Фалише. Нема ниту една канта за отпадоци, а од инфраструктура има само една импровизирана чешма.

Дополнителен проблем за тетовци е што не постои и капела, па починатите пред погребот се чуваат дома.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1