Заев: Се консултираме и со Грција, некои предлози од опозицијата се прифатливи


Премиерот Зоран Заев денеска ќе се обрати на втората од петте јавни дискусии за уставните измени.

Дискусијата ќе се одржи на универзитетот ФОН, каде говорници ќе бидат и ректорот на универзитетот Нано Ружин и универзитетскиот професор Темелко Ристовски, додека дискусијата ќе ја отвори и воведе деканката на правниот факултет, Сејдефа Џафче.

Инаку вчера беше почетокот на јавната расправа организирана од владата.

„Се консултираме и со Грција, и некои предлози од опозицијата се прифатливи“, рече премиерот Зоран Заев.

Тој ги потенцираше предлозите на Панчо Минов за постепена примена, како и дел од предлозите на Илија Димовски за вметнување на уставот од 1991, но и предлози на албанската опозиција од алијансата на Албанците и БЕСА на Касами, изнесени на собраниските дискусии.

Дел од овие предлози се за примената дома на договорот, во преамбулата таму каде што се зборува за референдумот од 1991 година да биде вметнато и уставот на РМ, за граѓаните кои живеат во нејзините граници да стои “и граѓаните кои се дел од албанскиот народ…”, а исто така, важно е во делот на државјанството да се прецизира што е државјанство, а што етничка припадност, рече премиерот.

Заев на јавната дебата во владата потсети дека во нацрт амандманите се вградени предлози на осумтемина пратеници и посочи на одлуката уставните измени да стапат на сила само доколку Грција ги ратификува договорот од преспа и протоколот за наше членство во НАТО.

На дебатата професорот Фрчкоски побара владата да нагласи дополнително три компоненти: дека не се загрозува граѓанскиот карактер на уставот, да се потенцираат идентитетските одредници и дека решенијата се во рамки на уставните стандарди и не се измислени само за нас, професорот Владо Поповски даде сугестија да се интервенира во преамбулата на уставот, која, според него, создава најмногу дискусии, сомневања и изговори. Во преамбулата, според Поповски, треба да стои „граѓани на Северна Македонија, македонски народ“,а нагласува и дека треба да стои и „граѓани кои се дел од албанскиот, турскиот, влашкиот, бошњачкиот и ромскиот народ, а не како што досега стоеше „граѓани кои живеат во нејзините граници“.

Поповски побара во преамбулата да стојат и решенијата од АСНОМ кои имаат конститутивно значење, а не да се употребува прогласот, бидејќи тој, според него, е само информација.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1