Замрзнатиот зеленчук е поздрав од свежиот?!?


Од моментот на купување на зеленчукот, преку самиот чин на подготовка, па се до неговото конзумирање, може да помине временски период од дури две недели.


Околу 80 проценти од купувачите веруваат дека свежиот зеленчук во продавниците не е постар од четири дена.
Замрзнатиот зеленчук содржи повеќе хранливи материи од свежиот зеленчук, затоа што додека свежиот зеленчук се купи, зготви и изеде, губи 45% од вистинските хранливи материи.
На пример гравот по 16-от ден губи 45% од хранливите материи, брокулите и карфиолот 25%, грашокот 15% и морковите 10%.

Хранливата вредност на зеленчукот се губи при самата жетва, велат експертите. Па така секогаш кога на вашата маса ќе ви понудат зеленчук, иако вие ќе мислите дека јадете здрава храна, всушност често конзумирате храна со мал број на хранливи состојки.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1