Земате стан на кредит – на банката и купувате 5 стана


Финансискиот портал Каматица им препорачува на српските граѓани да не земаат станбени кредити во динари, затоа што смета дека се неповолни.

Burning-EuroВо анализата на порталот пишува. „Ако земате динарски кредит, банката ќе си ги поврати парите во вредност од шест станови, односно ќе купите од банката пет станови.

Се прецизира дека за кредит од 63,000 евра со годишна камата од, на пример 30,92% и рок на отплата од 20 години,  на банката ќе мора да вратите неверојатни 390,000 евра“, се наведува во финансискиот извештај.

Ништо подобра не е состојбата ниту кај нас во Македонија

Стамбените кредити се на 10,15, најмногу на 20 години ако имате среќа. месечните рати се движат од 250/300 евра па нагоре.

ДОКОЛКУ СТАВИТЕ ДРУГ ИМОТ ПОД ХИПОТЕКА проценката е смешна. Пример за стан од 100 квадрати ќе ви дадат со натегање околу 20.000 евра, а тие пари и те како тродупло им ги враќате со камати.

Кога и конечно ќе го исплатите кредитот пресметката вели дека за еден стан вие на банката сте и купиле 5 стана.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1