Живи ги фрлале во оган- оваа песна слави убивање на деца, а ја пеете на секоја свадба


Зад наизглед веселата песна „Шоте, мори шоте“ се крие стравичен злочин во кој живи се запалени 6 српски деца.

Една од легендите за настанокот на песната вели дека оваа народна песна настанала по Шота Гаталица, жена на албански киднапер од Косово- Азем Бејта, која запалила 6 српски деца пеејќи ја песната „Шоте машала“.

Во една премсетка помеѓу Срб ите и Албанците, Азем е убиен, а како одмазда за смртта на сопругот, Шота фатила 6 деца додека чувале стадо во планината Мокрина. Ги врзала, наложила оган и живи ги фрлала во оган.

Додека децата гореле, Шота играла околу оганот пеејќи „Шоте, море шоте, шоте машала, давно желим шоте, мори, да те играм ја“. На место на страдањето на децата е подигнатаспомен- плоча која стоела таму до Втората светска војна, а потоа комунистичките власти ја отстраниле за да го зачуваат „братството и единството“.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1