Зошто во соништата трчаме во место?


Ни се случило безброј пати. Мрдаме со рацете напред – назад, газиме по земјата чекор по чекор… И покрај тоа кога сонуваме трчање, нештата стануваат доста комплицирани.

Чувствуваме потешкотии, тромавост, како да сме принудени да минуваме низ невидлив подвижен песок. Изгледа како да трчаме во едно место, или на забавена симка. На што се должи тоа?

sonishta-650x325

Некои истражувања покажуваат дека во целина е многу веројатно самите соништа да се одвиваат во бавно движење. Даниел Ерлашер – психолог од Универзитетот во Берн, Швајцарија – одржа експеримент, за да ја анализира мозочната активност за време на спиењето и да провери како нашиот мозок реагира на акција, додека спиеме.

Ако трчате во сон, навистина ли ги активирате оние делови од мозокот одговорни за овој процес?

За да ја измери мозочната активност, тој направи истражување на луѓе кои ја совладале практиката да ги контролираат своите искуства, додека спијат и имаат спознаени сништа. Кога ги поттикнува да исполнат некоја активност, на луѓето им било потребно 50 проценти повеќе време во споредба со вистинскиот живот.

Меѓутоа колку често се случува да трчаме бавно на сон? Јан Валас – психолог и експерт за соништата – вели дека ова е популарна појава, но не е толку распространета.

„Анализирав околу 200 000 сништа за мои клиенти и трчањето бавно е 55-ти најмногу чест сон” , коментира тој.

Луѓето често сонуваат и како трчаат со нормална или дури супер брзина. А кога го забрзуваме чекорот, обично тоа е почетокот на соништата во кои летаме.

Валас интерпретирал илјадници сништа. Токму поради оваа причина тој верува дека има конкретна причина за тоа чувство на забавување.

„Вашите нозе се главен мотор кој ви поминува низ животот – објаснува тој. – Ако имате чувство дека тие се движат полека, во таков случај има нешто што го попречува напредокот во будниот свет. ”

Овој драматично бавен прогонија кој Ве мачи во сон, може да е директно поврзан со вашиот секојдневен живот. Бидејќи луѓето можат да имаат спознаени сништа, без дури да го планирале, можеби истражувањето на Ерлашер е најверојатната причина за трчање на забавен движење. Иако не го знаете, вашиот сон одвива побавно поради вашата степен на свест. Сега, кога сте свесни за причината, можеби следниот ви спиење нема да личи на вистински кошмар.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1