10 истражувања за Марихуана кои владите посакуваат да не ги финасирале


marihuana210. Користењето на марихуаната нема ефект врз морталитетот.

Големиот број на студии од Униврзитетите во Калифорнија, финансирани од Националниот институт за злоупотреба на дрога, покажале дека користењето на марихуана не предизвикува значителен пораст на смртта.

9. Тешката марихуана која ја користат младите, неможе да им го уништи животот во подоцнежниот стадиум.

Научниците испитувале дали тешката марихуана, кај младите луѓе може да предизвикува долгорочни проблеми кај нив, па на тој начин направиле експеримент проучувајќи идентични близнаци.

marihuana3

Едниот од нив бил корисник на марихуаната, но престанал еден месец пред студијата, додека вториот близнак ја користел мариханата само пет пати во животот.

Се покажало дека користењето на марихуаната немало значително влијание врз физичкото или менталното здравје, нега и квалитет на живот.

 

8. „Ефектот на излез“, како што најчесто го велат поддржувачите на забраната, укажува на тоа дека лицата кои користат марихуана се со поголема веројатност на крајот да се обидат да конзумираат тешки дроги, за разлика од оние кои никогаш не користеле.

no marihuana

7. Прохибицијата не пали (дел први).

Белата куќа имаше Национален истражувачки совет кои собирал податоци за користење на дрогата и ефектите од политиката на САД за истата. Истиот тој има заклучено дека нацијата има малку информации за ефикасноста на сегашните политики за лековите, особено на дрогата.

Постојат податоци кои покажуваат дека е малку очигледна врската меѓу сериозноста на санкции пропишани за употреба на дрога, или превалницата или фреквенцијата за нејзино користење.
Со други зборови, не постои доказ дека забраната на американската дрога за еден век ќе ја намали нејзината употреба.

marihuana6. Прохибицијата не пали (дел втори)

дали прохибицијата го предизвикува „ефектот на излез“. Истражувачи на САД во соработка со нивни холандски колеги, ги споредиле корисниците на марихуана во Сан Франциско, место каде што не-медицинското користење е нелегално и во Амстердам каде што возрасните можат да поседуваат и купуваат мали количини на марихуана од регулирани бизниси.

Истражувајќи ги параметрите како што се фреквенцијата и количината на користење, како и возраста на почетокот на користењето, тие пронајдоа само една разлика.

Доживотното користење на тешки дроги бил поголем за 4,5 пати во Сан Франциско, во однос на Амстердам.

marihuana5. Марихуаната може да спречи заболување од рак (дел први).

Истражувачи вметнале неколку видови на рак, меѓу кои и леукемија и рак на белите дробови кај глувците, а потоа ги третирале со канабиноиди (уникатни, активни компоненти во марихуаната).

Се покажало дека канабиноидите ги собирале туморите и им го зголемувале на глувците животниот век.

4. Марихуаната може да пречи рак (втор дел).

Во 1994 година студија на владата се обиде да ги потисне, федералните истражувачи давајќи им на глувците и стаорците големи дози на THC, барајќи некаков вид на рак или друг знак на токсичност.

Сепак на глодарите на кои им било дадено THC, живееле подолго и имале помалку канцерогени.

Bodily_effects_of_cannabis.svg

3. Марихуаната може да спречи рак (трет дел). Истражувачите на Кaiser-Permanente HMO финансирани од NIDA, следеле речиси по 65,000 пациенти за една деценија, по што ги споредувале стапките на рак кај пушачите на тутун со непушачите и со пушачите на марихуана. Пушачите на марихуана кои не користеле тутун, имале намален ризик да заболат од рак.

2. Марихуаната може да спречи рак (дел четври) Доналд Ташкин, истражувач од Лос Анџелес, чија работа е финансирана од страна на NIDA, направил случај за контрола, споредувајќи ги 1200 пациенти со забоелни од рак, на белите дробови, вратот и главата, со оние кои не биле заболени. Дури и кај најтешките пушачи на марихуана имало помалку шанси да заболат од рак за разлика од непушачите.

1. Марихуаната има медицинска вредност.

Во однос на донесувањето на законот за користење на марихуаната за медицински цели и третмани во Калифорнија, Белата Куќа го имала на располагање Институтот за медицина кој ги прегледал податоците за медицинските бенефиции и ризици.

Институтот ги вклучувал сите оние кои имале гадење, губење на апетит, болки, анксиозност. Сите овие ја ублажувале болката со марихуана. Владата одбивала да го признае ова откритие на ко-авторот Џон А Бенсон кој им пренел на „Њујорк тајмс“ дека, тие попрво би го прикриле ова игнорирајќи го нивниот извештај, како нешто кое што никогаш не се случило.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1