Ако ви е ова лозинка – одма менувајте


Компанијата „SplashData“ објави список од 25 најчесто користени лозинки во 2012 година кои хакерите лесно ги хакнале.

Според истражувањето кое било направено, иако знаат дека треба да користат сложени лозинки, корисниците сепак се одлучуваат за едноставни и лесно погодливи. Ова е листа на најпопуларните, односно на најлошите лозинки користени во 2012 година.

На првото место на листата е лозинката “password”. второто и третото место, се лозинките “123456” и “12345678”.

меѓу најлошите 25 лозинки, се и “jesus”,”password1″ и “ninja”.

Морган Слејн, извршниот директор на компанијата “SplashDate”, изјавува дека со објавувањето на овие информации, односно со листата на најлоши лозинки, се има за цел да се предупредат корисниците за големиот ризик за безбедноста на нивните

1. password

2. 123456

3. 12345678

4. abc123

5. qwerty

6. monkey

7. letmein

8. dragon

9. 111111

10. baseball

11. iloveyou

12. trustno1

13. 1234567

14. sunshine

15. master

16. 123123

17. welcome

18. shadow

19. ashley

20. football

21. jesus

22. michael

23. ninja

24. mustang

25. password1

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1