Алармантно: Зошто Џорџ Сорос ги откупува светските залихи злато?


Во едно подетално истражување се дошло до податок кој што говори дека преку 600 светски водечки банкари, своеволно ги напуштаат позициите на кои што се наоѓаат, а банките минуваат низ подготовки како да ги очекува некоја голема промена.

Една од тие промени е големиот откуп на злато ширум светот, кое најчесто го вршат приватни лица, кои накнадно истото злато го препродаваат на банките и фондациите.
Најпознатиот трговец на хартии од вредност, Џорџ Сорос, е најактивен во ова поле. Продаде голем дел од сопствените акции (13-F SEC извештај тоа го потврдува, а во прашање е удел и од Citigroup, JP Morgan и Goldman Sachs), додека во последните месеци купил големи количества на злато (јавно купил злато во вредност од 130.000.000 долари преку SPDR Gold Trust).

Во едно интервју донекаде ги разјаснува работите за што всушност се работи.

„Моменталната ситуација со која се соочувам е една од најсериозните и најтешките во мојата кариера. Доаѓаат сериозни и тешки времиња, слични како некогашната голема депресија во 30-тите години, а најлошото сценарио е целосен финансиски колапс.
Кога Сорос јавно изјави за вакво нешто, тогаш бидете сигурни дека не очекуваат сериозно тешки времиња, но и дека тука не е крајот.
Тоа што Сорос го најави како логичен исход на случувањата на настаните, по оваа криза, всушност оди во прилог на некои теоретичари на заговор.
„Бунтувањата на граѓаните ќе биде изговор за силни одговори на властите како би го одржале редот и законот, што во најлош случај ќе резултира со репресивни политички систем и друштво каде што индивидуалната слобода ќе биде сузбиена. Со ова ќе се скрши и ќе биде извршена голема промена на традицијата на САД.

Се разбира Сорос не е единствениот кој што купува злато. Тука се и неговите пријатели. Џон Полсон, потроши неверојатни 10 милијарди долари од сопствениот фонд за да купи злато, а централната банка на светот го зголеми откупот на злато за речиси 150 % од 2011 година. До 2009 година златото само се продаваше, а од тогаш само го купуваат и тоа во неверојатни количини.

Берзите наведуваат неколку сценарија – инсајдерите рушат рекорди во меѓусебната размена, додека вложувачите ја „пумпаат“ вредноста“. Само во последните две недели се извлечени преку 10 милијарди долари од различни фондови, а тоа е постојан процес.

Американската влада масовно купува муниција, особено по инцидентот во Аурора, SSA набавила 174.000.000 шупливи зрна. Heomlad Security набавил 450,000,000 шаржери, 40 калибарски шупливи куршуми, а DHS околу 750,000,000. И покрај тоа што не се знае вистинската причина за ваквите набавки, аналитичарите тврдат дека овие компании се во фаза на рутиснки подготовки за можните немири поради финансиската ситуација во САД.
Што навистина ќе се случи никој не знае. Но, може да се констатира дека не очекуваат турбулентни денови.

Tags: , , ,

Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1