Американците не купуваат Нокиа


Nokia е во загуба од 826.000.000 € но се подобрува продажбата за разлика од претходнипт период – само во второтo тромесечје испорачале 4 милиони Lumia што зналчи дека до денес во свeтот се испорачани 7 милиони Nokia Windows телефонски уреди.

Но, продажба на пазарот во САД не ги исполнила очекувањата – продадени биле само 600 000 (вклучувајќи Lumije ) уреди. Тоа е 60% полошо отколку истиот период минатата година. Повеќето Nokia уреди се продаваат надвор од пазарот во САД. Нокиа никако да ги натера Американците да купуваат нивни телефони.

Продажбата на “паметни уреди”, кои вклучуваат Windows телефон, Symbian и Meego, е намалена од 11,9 милиони евра од последниот квартал на 10,2 милиони единици. Просечната продажна цена се зголеми на smartphone од 143 – 151 евра.

Tags: , , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1