Аптекарка во Хрватска не дава анти бебе пилули ни со рецепт – верник била


Сопственичката на една аптека од Втора Светска војна, одбила да и даде на триесетгодишна жена, апчиња за контрацепција и покрај фактот што таа имала лекарски рецепт. Апотекарката образложила дека има право да се повика на својата верска определба.

antibebi piluliТаа ми рече дека продажбата на контрацептивните средства е против нејзиното верување и покрај тоа што имав лекарски рецепт. Не помогна ниту тоа што истото средство со години го имав земано во нејзината аптека.

Жената дополнила дека поради тоа се пожалила на својот гинеколог кои и рекол дека лекарката е должна да издаде таблети на основа на лекарискиот рецепт.
Жената се распрашала во здружението за заштита на потрошувачите, барала и на интернет и никаде не пронашла, дека апотекарката имала право на приговор поради нејзината совест.
Сопственичката на аптеката била информирана на еден експертски собир, дека според закон, не е должна да издаде анти бебе пилули, доколку тоа е во спротивност на нејзините верски убедувања.
Таа сепак на крајот била подготвена да го издаде контрацепциското средство во случај истото да се зема поради одредени гинеколошки проблеми кај жените.
На прашањето што е со оние жени кои скакаат да ги земаат анти бебе апчињата за заштита од бременоста таа изјавила дека за тоа постојат и други аптеки.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1