Archive by Author

Ова се најдобрите стрипови – меѓу наградените и Македонци

Управниот одбор на Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес, ги прогласи најдобрите стрипови на Интернационалниот конкурс кој традиционално го распишува тринаесетта година по ред. Одговорноста годинава сигурно била поголема од било кога поради досега рекордниот број на учесници и пристигнати дела – 228 стрипа од 48 држави во светот. Гран-прито „Златен стрип“ му […]

______________________________________________________________________________________________________

Оргиналниот Џејмс Бонд пушел Македонски цигари

Повеќето од оние кои што некогаш слушнале за најпознатиот таен агент во светот Џејмс Бонд, веројатно знаат дека тој поседува дозвола за убивање, постојано е опкружен со убави жени и обожава да пие вотка мартини. Сепак за нас Македонците многу поинтересна е една друга, не толку позната негова навика. Во романите за овој таен агент, […]

______________________________________________________________________________________________________

Султанот Мехмед V во посета на Македонија (Видео/Фото)

Македонската турнеја на султанот ја искористиле првите македонски и балкански камермани Милтон и Јанаки Манаки и по добиената специјална дозвола да го придружуваат султанот, тие успеале да снимат и целосно реализираат два филма. Филмовите насловени „Турскиот султан Мехмед V Решад во посета на Солун“ и „Турскиот султан Мехмед V Решад во посета на Битола“ се […]

______________________________________________________________________________________________________

Како ловеле глувци во минатото – Невестулката во македонските народни верувања

Во времето кога отровите и механичките направи за фаќање глувци сè уште не биле вообичаена појава во рурална Македонија, народот од наездата на глувци се спасувал со помош на ласиците (анг. Least weasel лат. Mustela nivalis), познати и како невестулки. Во штипската околина, регистрирано е дека пред повеќе од половина век, за оваа намена се […]

______________________________________________________________________________________________________

Сонцата од црквата во Разловци (Фото)

Во селото Разловци, каде што во 1876 година македонскиот народ со крв го натопил својот вековен идеал за слободна и независна Македонија, се наоѓа христијанскиот храм „Свети цар Константин и царица Елена“. Она што е посебно интересно за оваа црква од пијанечкиот регион, е тоа што покрај фреските на светци, во неа можат да се […]

______________________________________________________________________________________________________

Македонските херои со таен идентитет

Сите деца во светот знаат за Брус Вејн кој што облекувајќи го црниот костим се претвара во Бетмен – најлошиот кошмар на секој криминалец, за обичниот средношколец Питер Паркер и за неговото алтерего необичниот Спајдермен или пак за натприродните моќи на Супермен кој што кога не го спасува светот се претставува под името Кларк Кент. […]

______________________________________________________________________________________________________

Македонија – било популарен назив на цигари (Фото)

Во минатото, освен што македонскиот тутун ширум светот бил користен за производство на цигари со врвен квалитет, од страна на повеќе тутунски компании во светот биле произведувани и цигари со називот „Македонија“. Во германскиот град Дрезден, во фабриката за цигари „Македонија“, меѓу другите, се произведувале и цигарите „Македонија Милд“ и „Македонија Селас“. На кутијата на […]

______________________________________________________________________________________________________

Најдобриот македонски амбасадор, тутунот (Фото)

Иако денес не се обрнува многу внимание на ова, факт е дека во минатото македонскиот тутун бил високоценет и сметан за еден од најквалитетните во светот. Меѓу многуте докази за тоа е и напис од 13 октомври 1909 година, објавен во американскиот весник „Кулумбус Џурнал“, како и во уште неколку други весници.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1