BBC ќе вработува Геј водители во детска програма


Тим од девет телевизиски експерти на британската телевизиска мрежа Би-Би-Си, неодамна предложија нешто несекојдневно. Според нивното мислење Би-Би-Си би требало да ангажира повеќе хомосксуални лезбејки и бисексуални ТВ водители, на нивната детска програма.


bbc gejНа тој начин, на децата ќе им се доближи различноста на сексуалната определба. Така што оние деца кои и самите се хомосексуални ќе добијат потврда дека нивните чуства се легитимни, што е важно за младите луѓе кои што се во години во кои се формираат.
Во извештајот е препорачано да во драмската и сериската програма на оваа телевизија да се внесат повеќе геј ликови, затоа што во својата програма Би-Би-Си голем дел од времето посветува на хомофобични ставови.

ЛГБТ популацијата во медиумите е речиси невидлива. Нејзината поголема застапеност и прикажувањето на позитивни искуства и исходи би можеле да помогнат да се чуствуваат помалку изолирани, особено ако живеат во помалите градови и руралните средини“, изјавил Клар Лук авторот на извештајот.

Според нив најголемиот дефицит на ЛГБТ темите постои во драмската и информативна програма.

Share Button

Tags:

Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1