Кинески капитализам: Се наплаќа ако родителите сакаат да си го гушнат детето во градинка


Што би кажале доколку учителката ви побара пари за прегратка на вашето дете при разделувањето. Една кинеска градинка одлучи да наплаќа за ваквиот универзален гест на љубов, и тоа за 13 долари месечно. 

friend-scarf-put-girl.nРодителите на една градинка во источна Кина, им било наплатувано по 80 јуани околу 12,80 долари за две гушкања, денвно. Едно на доаѓање и оставање на децата и второто кога ќе требало да ги земат. Се наплатувало и за гушкањата на нивните деца со учителките.
По информациите кои што се појавија на интернет, дел од родителите изјавија дека знаеле и за прегратките кои што нивните деца ги имале со наставниците, но, немале поим дека ова потпаѓа во услугата на при-пејд опција, а цената на наплата официјално била наречена „quality education confident“ – квалитетен образовен надомест.

Локалниот училишен одбор, утврди дека таквата практика ги крши образовните правила, велејќи дека, доколку информациите за плаќање се потврдат од страна на инспекторите, училиштето ќе треба да им ги врати парите на родителите.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1