Блокирани сите патишта до Плаошник


Возобновувањето на Свети Климентовиот Универзитет на Плаошник, им ги врза нозете на сите оние кои сакаат да го обиколат ридот од каде просветителот некогаш скромно ја ширел писменоста. Поради изведувањето на градежните работи, забрането е движење по пристапните патеки, кои водат кон Канео и плажата Лабино. Локалитетот е заграден од сите страни.

plaosnik1Недостасуваат  и патокази, посебно кога се оди од Канео кон Плаошик, па така туристите лесно залутуваат сред градилиште. Мештаните обвинуваат дека се сечела и боровата шума. Директорката за охридскиот Завод и музеј Паскали Бунташеска, вели дека се исекле само неколу дрвја кои не биле заштитени со закон  и тоа со дозвола од општината. Дополнува дека дел од приватните објекти во комплексот Плаошник се спорни, оти еден е дивограба, а за дел  била покрената постапка за експропријација оти под нив се протегал локалитетот.
На западната страна од црквата во мементов  се градат музеите,Свети Климентовата библиотека и институт за хуманистички науки. На исток пак се подига манастирскиот конак и резиденцијата на дебарско-кичевската епархија. Потоа ќе се градат Богословскиот факултет и свететски универзитетски и комјутерски центри-вкупно 16 објекти кои во фаза карабина треба да бидат готови за 26 месеци.Потоа веднаш ќе се распишеле тендери за нивно ентериерно уредување.
Алфа

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1