Босанците и Албанците најсиромашни во Европа


Според истражувањето на Агенцијата за статистика на Турција , Босна и Херцеговина и Албанија имаат најмала куповна моќ во Европа.empty-pockets
Во истражувањето е земен бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител, мерен според паритетот на куповната моќ.
БДП по глава на жител во БИХ во 2011 година изнесува 30 отсто од европскиот просек, како и во Албанија, што е најнизок во Европа. Но, во случај на БиХ забележан е пад на овие индикатори, додека во Албанија раст, јави Анадолија.
Од другите земји на југоисточна Европа највисоко котира Хрватска, чиј БДП изнесува 61 отсто по глава на жител, а потоа следат Црна Гора (42), Македонија и Србија (35).

Најголем БДП по глава на жител е забележан во Луксембург, каде изнесува 271 процент од европскиот просек, а потоа следат Норвешка (186), Швајцарија (157), Холандија (131), Ирска (129), како и Австрија и Шведска (127).
БДП на Словенија изнесува 84 отсто од европскиот просек, а потоа следат Словачка (73), Унгарија (66), Турција (52) и Романија (49).
Бруто домашниот производ спроед паритетот на куповната моќ се смета за еден од најрелевантните индикатори за богатството на граѓаните на одредена држава.
Постојат големи разлики во животниот стандард на граѓаните меѓу земјите членки на Европската унија. Така, стандардот на граѓаните на Луксембург минатата година беше околу шест пати поголем од оној на Бугарија и Романија.

Миа

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1