Бугарите кај нив откриле најстар натпис на кирилица


Во златниот манастир крај село Крепча, општина Опака, бил откриен најстариот сочуван натпис на кирилица во светот. Ова го тврди познатиот археолог проф. Николај Овчаров. Според него натписот е направен во 921 година од монахот Антониј, кој најверојатно го создал и манастирот.BUG-300x200

До пред неколку години за најдобар стар сочуван натпис се сметаше најдниот во Велики Преслав. Тој е откриен од проф. Димитар Овчаров. Врз керамички сад била напишана зборот Алцек и годината 931.Истражувањето на натписот од манастирот до село Крепча кој го носи името на “Сите бугарски светии” било доверено на проф. Казимир Попконстантинов од Великотрновскиот универзитет.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1