Честитка од Мицкоски по повод Свети Сава, празникот на српската етничка заедница во Македонија


Ми претставува чест и задоволство на сите припадници на српската заедница во Република Македонија од мое лично име и од името на ВМРО-ДПМНЕ да им го честитам големиот празник Свети Сава и да Ви посакам здравје, мир, радост и благосостојба.

Одбележување на Свети Сава значи почитување на неговото дело и мисла како трајни вредности давајќи ни пример на сите кои живеат во овие простори.

Со празнување на овој ден ние ги потврдуваме наште заложби за меѓусебно зближување и почитување.

Со овој ден ние го негуваме меѓусебното почитување, учиме еден за друг и живееме еден со друг. Како одговорни и свесни граѓани на своите држави, но и како доследни припадници на своите народи, двете заедници даваат пример како треба да се гради довербата.

Денес реалноста е дека Србите од Македонија ја делат истата судбина како и останатите граѓани. Тежок живот, сиромаштија, обиди да се разединиме, притисоци. Безперспективноста и сиромаштијата силно ги разјадува темелите на нашето општество, ја ускратува иднината на многумина. Одземената иднина преставува трајна штета за сите. Затоа се потребни промени кои ќе донесат кохезија, иднина и сигурност.

Заеднички да работиме во градењето на просперитетна иднина за сегашните и идните генерации, како и за напредок на просперитетна и достоинствена Република Македонија

Нека е честит големиот празник !

Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1