Дали знаете од каде потекнува зборот „презиме“?


1. Дали знаете дека зборот „презиме“ доаѓа од античка ознака на големо семејство, на чело на која што задолжително стои маж, а во неговиот состав задолжително влегуваат и робовите.

2. Ако во Италија сретнете човек со презиме Роси, тогаш веројатноста првото име да е Марио е 90%, бидејќи ова е најчеста комбинација од име и презиме во оваа земја.maticno nevesta

3. Според американските телефонски именици, до Втората светска војна во Њујорк живееле 22 лица со презимето Хитлер. По војната веќе немало ниту еден човек што го дели истото презиме со она на диктаторот. Едно од најпопуларните семејства во САД е Смит – го носи секој 150-ти граѓанин на Америка.

4. Но не само во САД живеат многу луѓе со исти фамилии. На пример, во Шведска над 300 000 лица го носат  презимето Карлсон, 40% од Виетнамците носат презиме Нгуен, а во Кина 100 милиони луѓе се со презимето Ли.

5. Во Исланд пак семејствата биле забранети со закон, за да се зачува националниот идентитет. Наместо презиме, таму може да се користи синоним на татковина. Сличен закон прифатиле исто во Тибет и Мјанмар.

6. Корејците имаат вкупно 300 различни презимиња, комбинирани со неколку илјади видови на сопствени имиња, од што следува дека во цела Кореја е многу полесно да сретнеш луѓе со исти презимиња отколку истоименик.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1