ДЕНЕШНИТЕ ДЕЦА ЌЕ ЖИВЕАТ ПОКРАТКО ОД СВОИТЕ РОДИТЕЛИ


Се поголемата физичка неактивност на децата, заедно со калоричното јадење, денес е светски тренд, и станува се поголема закана за нивното здравје. Ќе бидат ли сегашните генерации први што ќе живеат пократко од своите родители?


Во САД, но и некои други развиени земји, имаат цели програми и кампањи наменети за адолесцентите и децата, што имаат закана за доброто здравје, кои во последно време прераснале во честа појава. Во последните 30 години, стапката на закана кај американските деца, двојно се зголемила.

Американското здружение за јавно здравје, објавило предвидување според кое, на проблемите поврзани со заканата до 2018 год., ќе се потрошат 21% од здравствениот буџет. Заради тоа, експертите се плашат дека оваа генерација на млади Американци ќе биде прва која ќе живее пократко од своите родители.

ЕДИНСТВЕНО РЕШЕНИЕ
Нутриционистите не препорачуваат строги диети за децата, бидејќи тоа може штетно да се одрази на нивниот развој и здравјето. Од клиниката Мајо препорачуваат: „Еден од најдобрите начини со кои можете да и се спротивставите на прекумерната тежина на своите деца, е да го подобрите квалитетот на нивната исхрана, зголемувајќи ја физичка активност на целото семејство.“
Големите количини на брза храна, слатки јадења и газирани пијалоци, и невежбањето се главните предизвикувачи на оваа епидемиолошка закана.
Единственото истражување покажало дека во САД, скоро една-третина од децата, на возраст од 4-19 години, секој ден јадат брза храна. Таа храна обично има многу шеќери и масти, а се сервира во порции што привлекуваат со убавата декорација и мамат со својата големина.

Александар Младеновски

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1