Денот на вљубените – паганско славење на демонот Баала и бабилонскиот Нимрод


Денот на вљубените Св. Валентинус, е празник кој го слави споменот на 14 февруари и го одбележува празникот на вљубените низ целиот свет.

Пагански празник на плодност и живот

Дури и старите Римјани го прославуваат празникот на божицата Јунона (римскиот колега на грчката Хера) на 14,2. Празникот беше таков што мажите и жените ги ставаа имињата во две различни кутии, а потоа биле извлекувани.

1_valentinovo nimrod

Двете имиња кои биле поврзани, мора да бидат поврзани и како двојка за време на целиот фестивал и на одреден датум од годината. Со тоа се слави плодноста и циклусот на животот.
Следниот ден, ритуалот се продолжува и тоа со прославата Луперкалија, во чест на Фауна, богот на плодноста. Мажите заминувале во области каде што претходно биле Ромул и Рем. Таму жртвувале коза, ја одерувале и трчале околу неа, истовремено удирајќи ги жените со што ја обезбедувале нивната плодност.

Католички свети Валентин

Според друга приказна римскиот император Клаудиј Втори, ставил забрана на браковите, бидејќи премногу млади луѓе ја напуштале војската поради венчавките.

Свештеникот Валентин без оглед на забраната тајно ја одржал венчавката, по што бил осуден на смрт. Додека ја чекал егзекуцијата му пристигнале илјадници писма во кои пишувало дека љубовта е поважна од војната.

crven_balon

Тој наводно бил погубен на 269 година на 14.2 во пресрет на римскиот празник Луперкалиа. Недолго по смртта, народот го прогласил за светец, а кога во Рим се зајакнало христијанството, свештениците одлучиле да се приклучат во празникот на Луперкалиа и смртта на Свети Валентин во едно.

Тие одредиле новиот празник да се слави на 14 февруари, на денот на смртта на Валентин, а името му го дале во спомен на овој светец.

Три католички светци, сите вљубени и сите погубени во ист ден?

Постојат уште две приказни. Во првата главниот актер Валентин, свештеник кој бил уапсен за да им помогне на христијаните. Во заробеништво се вљубил во ќерката на неговиот затворски чувар и на љубовните пораки се потпишувал со „Твој Валентин“. По Папата Јулију Први, на неговиот гроб е изградена е базилка. Погубен бил на 14.2.

Другата споредна приказна за Валентин, епископот на Терн, кој е погубен на истиот датум и неговите останки до ден денес се во Терн. Скептиците се прашуваат која е веројатноста да постоеле три признати светци Валентин и секој од нив е погубен поради љубов и тоа на 14 февруари. Кога на тоа ќе се придодаде и римскиот празник на плодноста и љубовта, истиот ден приказната станува се повеќе несигурна.

14 февруари означува слава на Баала и Ниморд?

kupid srceСамото име Валентинус доаѓаа од латинскиот збор „валенс“ (да биде силен, моќен, одважен) Библијата слични епитети карактеризира само една личност – Од Куш се родил Ниморд, кој настана првиот моќник на земјата. Бил силен ловец. Главно упориште на неговите кралства се Бабилон, Ерек, Акад и Калне, сите во земјата Шинеару.
Сега празникот Луперцалиа можеме посвесно да го поврземе со – Луперкус, римски бог кој е поврзан со неговата грчка верзија на Пан. Грците го копирале од феникискиата верзија на името Ваал. Ваал е друго име за Нимрод, силен ловец и срелецот Волф, творец и бог на Вавилон. Така врската е бог на војната, лов и плодноста.

Баал претставува срце, Купидо Нимрод

Баал е бабилонски господар, еврејска жена, додека неговото име на калдејски означува срце што очигледно има поврзаност со славење на срце за Валентин. Уште една поврзаност е веселиот Купидо, кој означува желба за некој, а исто така е една од помладите верзии на Нимрод, кој со лакот и стрелата гаѓа во срцето. Дали е случајност или не, интересна е коинциденцијата.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1