Џабе се мачкате со креми за сончање очигледно не штитат од сонце?


иако спречуваат да не се гори на сонце сепак не штитат од УВ зраците.

 

Резултатите од тоа како делуваат кремите за сончање кои ги објави лабораторијата за индустриска фармација и козметологија при Универзитетот во Нант, покажале дека дури до 30% од кремите за сончање  имаат индекс на заштита помало од оној кој што стои на самата амбалажа.

Истражувањето покажало многу различен индекс од тестовите кои ги имаат направено самите производители и тоа на луѓе, а не во лаборатории. Лоренс Коафан директор на лабораторијата во Нант, предупредува на тоа да одредени производи содржат анти-инфламаторни супстанци кои, иако спречуваат да не се гори на сонце сепак не штитат од УВ зраците.

Tags: , , ,

Ирена Чачкова

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1