Директен напад на ќелиите на рак


Руски научници создале молекули кои можат да го испорачаат лекот во јадрото на клетките, вклучително и на оние заболени со рак. Ваквото доставување на лекот во клетките е неколку ијада пати поефикасно од конвеционалните терапии.

lek-i-celija-rakaЗа вавкиот вид на транспорт се говори во рефератот на академикот и директорот на институтот за биологија на Руската академија за науки Георги Георгиев и шефот на Лабораторијата за молекуларна генетика Александар Соболев.
„Тие кои прават специфично и ефикасно средство за лекување, се соочуваат со една парадоксална ситуација“, вели Александар Собољев.
„Тие мора да користат таканаречени молекуларни маркери за да обезбедат клеточна специфичност на лекот, а во исто време постои потреба поради максимална ефикасност, лекот да се достави во внатрешноста на клетката, во нејзин одреден дел. Ние создадовме модел на нанотранспортери кои овозможуваат ваквата задача да се реализира“, вели Соболев.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1