Единствениот специјалист по медицинска хемија во Штип, заминува во странство


Специјалист по медицинска хемија од штипската клиничка болница заминува за странство. Таа е единствениот лекар со ваква специјализација. Иако станува збор за исклучително редок кадар, од раководството на болницата информираат дека проблеми со недостаток на специјалист во лабораторија нема да има.

stip bolnica

Законот предвидува дека верификација на резултатите од крвната слика може да прави и дипломиран фармацевт. Се додека не се изнајде соодветен кадар, резултатите ќе ги чита фармацевтот кој работи во болничката аптека.

Иако законот дозволува во лабораторија да работи и фармацевт, Стојановски вели дека сега со новите специјализации кои ќе треба да ги одобри министерството за здравство, ќе бараат и специјалист по медицинска хемија.

Во тек е процедура за акредитација на лабораторијата, со што ќе се овозможи резултатите да бидат валидни и во странство.

Iris.mk

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1