ЕВН: Усогласувањето на броилата почнува од утре – ефтината тарифа на струјата ќе почне во октомври


Во текот на месец октомври стартува ефтината тарифа а усогласувањето на броилата започнува од утре така што сите 800 илјади домаќинства ќе имаат дневна ефтина струја пред почетокот на грејната сезона.Од ЕВН велат дека оваа година може да се очекува намалување на електричната енергија а долгорочно тоа ќе зависи од глобалниот пазар.

Македонија мора да го зголеми сопственото производство на електрична енергија и да го намали увозот притоа водејќи сметка за зачувување на животната средина и да инвестира во обновливи извори на енергија.

Според експертите преостанувасамо мал дел од оние ресурси што спаѓаат во ефини енергетски потенцијали .

Од ЕЛЕМ најавија дека го одржуваат нивото на акумулациите на оптимално ниво кое е потребно за работа на електроенергетскиот систем .

На десетото советување на МАКО СИГРЕ беше констатирано дека потребни се инвистиции во енергетскиот сектор но и во иновациите во областа на информатиката кои придонесуваат за стабилен енергетски систем.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1