ФБИ ги открива преговарачките техники преку кои можете да добиете се што ќе посакате


Едно од најдобрите преговарачи за ослободување на заложници во светот и припадник на американското Федерално Истражувачко биро Крис Фос ги откри методите кои ги користеле во преговарањето со киднаперите и терористите, а кој можат да се применат во секојдневниот живот.

Со правилна техника на моќ ќе убедите било кого за било што.

Крис открива како да го поставите вистинското прашање, кој е најделотворниот начин на комуникација, какви трик-реченици да употрбите кога би сакале соговорникот да ви обрне внимание, како да му станете симпатични, како и која техника да ја примените за да ве сослуша, а да притоа не ви побара барања.FBI

Ако на пример, повикате кабелска телевизија или провајдер на мобилната телефонија затоа што вас, по ваше мислење, ви е прескапо да ги наплатите услугите, тешко дека нешто ќе можете да постигнете, затоа што службениците на кол-центарот, имаат подготвени одговори, според сценариото кое го смислуваат експертите за преговарање.

Советите на Крис Фос ќе ви помогнат да бидете на рамен пат со секој соговорник и да ја осварите вашата цел.

1. Завршите си ја домашната задача

Ако научите да преговарате со службеникот од кол центарот, бидете подготвени за секаква расправа.

Студиите за преговарањето покажуваат дека резултатите најмногу зависат од времето кое сте го вложиле за подготовки.
Проверете какви специјални услуги и попусти вашата кабловска компанија ви ги нуди, доколку се подготвувате да преговарате со нив.
Погледнете што им нудат на корисниците.“

2. Говорете со глас на радиски ди-џеј во ноќна програма

Тоа значи дека соговорникот треба да почуствува мир и топлина во вашиот глас. Мирот се постигнува со бавно говорење, а доколку се смешкате дур говорите, од устата ќе ви излегува и топлина во говорот.

Во расправата луѓето се навикнати да бидат напаѓани, па ова е прв чекор до постигнувањето на вашате цел, на тој начин ќе ги спречите да завземат одбрамбен став и ќе бидете помалку сомничави.

3. Почнете со „извинете“fbi

„Кога прво нешто ќе речете е „извинете“, соговорникот ќе си помисли: „Поради што овој ми се извинува?“. На доста безопасен начин, ќе го натерате да ви обрне внимание на вас за да дознае за што станува збор“, објаснува Фос.

Ја постигнавте целта, соговорникот дознал и е изненаден. И не само тоа – во сето тоа се чувствуа добро.

„Тоа е неверојатно разочарување. Знае дека не разговарал со вас и поради тоа е пријатно изненаден што од самиот почето му укажувате толкаво почитување. Тоа ви дава голема моќ. Многумина сакаат да доминираат во разговорот, да ја контролираат комуникацијатам губејќи од вид да со тоа постигнуваат да соговорникот завземе одбрамнеб став“, вели Фос.

4. Ова може да звучи непријатно

Кога некој на овој начин ќе започне реченица, очекувајте нешто сосема непријатно. Освен тоа, кога соговорникот ќе изговори мислам, сватете дека тоа не е ни половина толку страшно како што сте очекувале. Поради тоа Фос препорачува користење на оваа фраза. Од една страна, соговорникот го држи вниманието, а од друга, се што подоцна ќе го изговорите ќе звучи како олеснување.

5. Претворете ја притужбата во изразување благодарност

Многу важен дел во преговарачката стратегија на ФБИ е будењето емпатија кај соговорникот. Како да го разбиете неговиот оклоп? Крис советува метод познат како „изнудена емпатија“.

Тоа е стратегија со која го доведувате соговорникот во ситуација да свати што сака да му кажете, а да при тоа не е свесен дека тоа сте му го наметнале.

„Последно што очекува од вас е да му заблагодарите на се што направил за вас. Во случај разговор со некој од кол центарот да почне вака: „Вашата компанија обезбедува совршени услуги. Многу сум задоволен на соработката и малку сум изненаден што морам да барам поволна услуга, затоа што вашата компанија ми пружа содржини кои се вреди а секој денар кој ми го наплатувате“.

Вака ќе ја имате целосното внимание на соговорникот и време е да кажете што ви е на ум.

6. Добро подредени во форма прашања

Откако ќе ги примените овие шест техники сигурно ќе постигнете договор

Вие нема ништо да барате, но ако направите добар ред, заклучокот кој не сте го изговориле ќе биде во главата на соговорникот, па ќе биде сосема спремен да го прифати.

„Поради тоа што предизвикал емпатија, изнесете ги работите на виделина, а потоа „гаѓајте“ го соговорникот со прашања кој почнуваат со „како“. Тоа е фоксурно подредување Имаме „x“ и „Y“ а тие две како тие две идат едно со друго?

Овде радискиот ди-џеј глас од ноќната програма има пресудно значење. Морате да бидете многу благи, за да соговорникот не почувствува дека е прикован за ѕид.
А како да го конструирате подредување? Кога станува збор закабловска телевизија, споредите два система на пресметување: „Локалните клиенти кој редовно ги превземаат обврските на плаќање поскапо од странците од улица. Дали тоа ви звучи почесно?

Притоа не морате да бидете толку директно. Поради тоа што претходно сте ги пофалиле услугите на компнаијата, речете им дека сте лојален корисник и дека секогаш ќе ги плаќате сметките на време, а да се испостави дека тоа нуди поволни услови на луѓето кои никогаш ништо не платиле на некои лојални корисници.

Бидете сигурни дека соговорникот со овие технки ќе го оставите без текст.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1