ФОТО: Исплива црква од турско езеро


Во езерото Никеја (Турците го нарекуваат Изник) во областа Прус, се откриени остатоци од еден христијански хран, кој според информациите потекнува од петтиот век

crkva turcija1Храмот се појавил на 20 метри од крајбрежјето на езерото. Се претпоставува дека потонал во езерото по еден земјотрес кој се случил во 740 година, што се сложува со византиските извори.

Управникот на оделот за археологија на Универзитетот д-р Мустафа Шахин, за ова откритие вели дека се работи за христијанскиот храм Св. Петар, од средно византиски период.

Црквата е поставена во правец запад-исток, а висината на остатоците на ѕидовите се меѓу 1,5 до два метри. Храмот се наведува во византискиот „Каталог Никеја“ и во основа е базиличен.

crkva turcija2
crkva turcija1
Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1