Фото: Огромни облаци – еве како се переше Жолтата река


Секоја година низ отвори на браната на Жолтата река во Кина се испуштаат повеќе милиони тиња.За последните 13 години повеќе од 390 милиони тони тина минаа низ браната на Жолтата река во Кина.

Секоја година кога низ браната се пушта големо количество на тиња ,нивото на реката паѓа за околу 2 метри.
Тињата се пушта низ три отвори на браната , и секоја година низ нивниот отвор поминуваат по околу 10 милиони тони тиња.

Овој процес на пуштање на тина низ отворите на браната на Жолтата река висока точно 154 метри е  нова туристичка аткаркција и предизвикува браната да биде посетета од многу туристи.

359171_xiaolangdi-reservoir02foto-wang-song_ff

 

zolta reka

359172_xiaolangdi-reservoir03foto-wang-song_ff

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1