Графити и уништивање не е ,,демократска акција“, туку казниво дело – ЕВЕ ГИ КАЗНИТЕ!!


Во повеќето држави цртањето на графити на нечива сопственост се смета за вандализам, без дозвола од сопственикот, а во некои дури и се казнува сопственикот ако дозволи да се испишуваат графити на неговиот имот. Во сите држави во Европа и во Светот шкртањето по јавни објекти се санкционира без исклучок. За некој графитите се уметност, а за некој само вандализам. Кај нас деновиве се обидуваат уништувањето на објекти да го протнат како герилска акција, се повеќе граѓани се револтирани што наместо да се осуди дури и се поддржува ваквото однесување и дивеење. Нема никакво оправдување за уништување, децидни се и граѓани но и законите. ВО СИТЕ ЕВРОПСКИ ЗЕМЈИ А И ВО СВЕТОТ уништувањето на туѓ имот и јавно добро е казниво и се смета за вандализам некаде казните се толку ригорозни при што се предвидува и казна затвор.

БЕРЕТЕ ПАМЕТ ЕВЕ ГИ КАЗНИТЕ и во Македонија.

Законот за јавната чистота забранува испишување графити, цртање и лепење плакати на јавни објекти, а покрај полицијата, за негово спроведување се задолжени комуналните редари во Град Скопје и во општините.porta-2-1-640x427

Од МВР објаснуваат дека испишувањето графити на јавни објекти не е дозволено и претставува казниво дело по два закона, по Законот за прекршување на јавниот ред и мир (член 27) и по Законот за јавна чистота (член 17). Имено, според Законот за прекршување на јавниот ред и мир, лицето кое е затекнато да пишува или да црта графити може да заработи казна од 100 до 400 евра. Дополнителни и посторги се казните за уништување споменици и културно наследство.

Законот за јавна чистота, казната е 50 евра. За овие прекршоци општинскиот инспетор или унуформираниот полициски службеник, како и комуналниот редар на сторителот ќе му врачат покана за плаќање на казната во рок од 8 дена. Доколу во тој рок не биде платена казната, на стрителот му се поднесува барање за прекршочна постапка пред надлежен суд, а судот му изрекува казна во трикратен износ од утврдениот, односно во висина од 150 евра во денарска противвредност.Screenshot_87-677x320-640x303

На сторителите на прекршокот согласно законот може да им се предложи постапка за порамнување со која казната може да се замени со извршување на општокорисна работа(метење и чистење на улици и плоштади и други јавни површини, садење на дрва, помош на изнемоштени лица, чистење на снег, чистење на речни корита и сл) во трање од најмалку 24 работни часа.

Водата во фонтаната на споменикот „Воинот на коњ“ на плоштад, утрово осамна во крваво црвена боја, беа ишкртани портата Македонија, министерството за култура, и повеќе локации во центарот на градот.За време на синоќешните протести пак, во истата фонтана беше истурен прашок за перење.

Во продолжение еве гиказните во некои од светските метрополи и земји.

– Лос Анџелес САД

парична казна во висина до $ 50,000

Ако предизвикуваат повеќе од 400 $ штета на имот може да се соочат со казни до 10.000 $, до една година затвор, или и двете. Во Калифорнија, казните се врз основа на износот на штетата нанесена на имот. Ако предизвикува повеќе од $ 50.000 штета, тие можат да бидат казнети со истиот износ и до 1 година затвор. Штета во вкупен износ од помалку од $ 400 може да му донесе парична казна до 1000 $ со до 6 месеци во затвор.

– Лондон Велика Британија

до $ 7.356 и

6 месеци во затвор

Лондон има фиксна казна за графити  £ 75 Законот 2005.  сериозна штета на имот или расистички графити, можат да бидат кривично гонети според  Закон за кривична штета од 1971 година, според кои казните се пропорционални на штетата (до £ 5000), и се соочуваат со можноста за период до 6 месеци во затвор.

– Мумбаи во Индија

$ 802 и
1 година затвор

Во Мумбаи, во ред е ₹ 50.000 рупии и до една година затвор.

Берлин

парична казна во висина од € 7.000

“неколку стотици евра по квадратен метар” за користење на спреј-боја, според извештајот на Берлинскиот Полицијата  жена добила  парична казна 7.000 евра за спреј сликарство.

– Дубаи U.A.E

започнува од $ 1 и двојно ако се повторува.

Сиднеј Австралија

$ 1.923 и 1 година затвор

Во Сиднеј, графити се казнува со $ 2500 и една година затвор за дела кои предизвикуваат значителен износ на штета. Помалку сериозни кривични дела се движат од и до 100 часа општокорисна работа за малолетните лица, а 300 за возрасни.

– BarcelonaSpain

до € 3000

Во зависност од тоа колку штета, тие можат да бидат казнети со парична казна помеѓу 750 до 1500 евра. Ако штетата е направена за тоа што Шпанија го дефинира како “споменици или заштитени објекти”, парични казни може да се удвои, кои се движат од 1500-3000 евра.

– Детроит Мичиген

5 години затвор

Според Wayne County помошник-обвинител, Марија Милер, графити писател во Детроит, кој предизвикува штета во износ од повеќе од $ 1,000 и помалку од $ 20.000 може да се соочи со условна казна до 5 години затвор.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1