Исламска СИМ картичка – автоматски го гаси телефонот за време на молитва


Јанис Хакопулос , електроинженер , создаде СИМ картичка, која на верниците муслимани ќе им кажува кога е време за молитва (5 пати во денот) а и ќе им  утврди во која насока да се молат.

ekush-infoГрчкиот електроинженер дизајнирал специјална СИМ картичката за телефон, која треба да му го олесни секојдневниот религиознен ритуал на секој муслиман.

Според извештаите на развојот на Меѓународната асоцијација на телекомуникациите, повеќе од половина од договорите за мобилни телефони низ целиот свет се во Азија, каде што поголемиот дел од корисниците не користат паметни телефони, туку поевтини модели на постарите генерации телефони. Јанис се надева дека неговиот изум ќе се пробие токму на овој пазар.

Со оваа картичка – корисникот ќе биде во можност телефонот да му покаже во која насока да се мли , во која насока е Мека, специјални тонови како аларм ќе му кажуваар кога е време да се моли – а додека траат молитвите телефонот сам се исклучува, за да не пречи.

Особена важност на “Исламската СМС ” е тоа што може да се примени и на постари телефони, што е предност во однос на други апликации

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1